رودلف دیزل

مخترع و مهندس مکانیک آلمانی


خودرو های دیزل

تاریخچه خودرو های دیزلی

کلمه دیزل از نام مخترع و مهندس مکانیک به نام آقای رودلف دیزل که آلمانی تبار بود گرفته شده. او با گرمادینامیک سوخت آشنایی کامل داشت و می دانست که موتورهای بخار درصد کمی گرمادینامیک دارند. به این معنی که 90 درصد از انرژی سوخت اتلاف می شود. ایده ساخت موتور دیزل در سال های بین 1982 و 1986 پدید و شکل گرفت. این موتور با مکانیزم احتراق داخلی طراحی شده بود که به سیستم های احتراقی پیچیده ای نیاز نداشت و از گازوئیل به جای بنزین استفاده می شد. در این موتور بعد از عمل فشرده سازی، سوخت تزریق می شد و سوخت به دلیل گرمای بالای فشرده سازی، مشتعل می شد. البته سیستم موتور خودرو های دیزلی امروزی با پیشرفت تکنولوژی برخی از مشکلات آن اعم از سر و صدا،آلودگی برطرف شده. او توانست طرح خود را در ایالت متحده آمریکا و سایر کشورها به ثبت برساند.

رودلف دیزل

انواع خودرو های دیزلی

 خودرو های دیزلی با امتیازات بسیار، باعث روی آوردن اکثریت به این خودرو ها شده. خودرو های دیزلی اعم از پژو پارس، مینی کوپ، جنرال موتورز، کراس اورر، مزدا3 ،دوج دارت و… را می توانیم نام ببریم.

ماشین دیزلی رنج روور

مقایسه موتور های دیزلی و بنزینی

مهم ترین مغایرت موتور های دیزلی و بنزینی در مرحله فشرده سازی و انفجار هستش. این موتور ها تفاوت های دیگری هم دارند که در ادامه اشاره می کنیم.

  • موتور دیزلی بر خلاف موتور بنزینی سیستم جرقه زنی ندارد
  • بازده بالای حرارتی موتور دیزل به نسبت موتور بنزینی
  •  موتور بنزینی دیر تر از موتور دیزلی روشن میشه
  • وزن موتور خودرو های دیزلی بیشتر از موتور بنزینی
  • موتور دیزلی و ایمنی بیشتر
  • موتورهای دیزلی مناسب کارهای سخت و آهسته و موتور های بنزین برای کارهای سریعتر 
  • موتور های دیزلی و برخودداری از آلایندگی بیشتر

سوخت دیزلی یا بنزینی

کارکرد موتور دیزل

موتور دیزل از اجزایی که در تصویر زیر مشاهده می کنید تشکیل شده است.

موتور خودرو های دیزلی

موتور خودرو های دیزلی در مقایسه با خودرو بنزینی مصرف انرژی کمتر و نیروی بیشتری تولید می کند. این موتور اشتعال درون سوز هستش به این صورت که سوخت هدایت شده به بخش موتور بعد از عملکرد شیمیایی ، انرژی ایجاد میکنه. این انرژی به انتهای پیستونی که به میل لنگ متصل است می رود. در نهایت حرکات رفت و برگشتی منجر به پدید آمدن حرکات گردشی در میل لنگ شده و این حرکات میل لنگ به چرخ ها انتقال پیدا و باعث به حرکت درآمدن خودرو می شود.

نکته مثبت دیگه موتور دیزلی، میتونیم به بازدهی، تولید انژی بیشتر، نقطه جوش بالاتر از آب و تبخیر دیر تر اشاره کرد.

انواع موتور دیزل

  • موتور دیزل چهار زمانه

  • موتور دیزل دو زمانه

کارکرد موتور دیزل چهار زمانه

  • مرحله مکش :

    در مرحله مکش با حرکت پیستون به بالا و پائین هوا رو وارد سیلندر می کند. سوپاپ خروجی بسته میشه.و با پایین اومدن پیستون در سیلندر خلاء ایجاد و باعث اختلاف فشار می شود.

  • مرحله توان:

    در مرحله توان مولکولهای سوخت به هوای داغ داخل سیلندر برخورد میکنه،  مشتعل شده و انرژی زیادی حاصل می شود. نیروی پیشران پیستون را از بالا به پایین هل می دهد. باعث ایجاد یک کار مثبت می شود که با قطعات متعددی به سر چرخ ها انتقال پیدا می کند.

  • مرحله تراکم:

مراحله تراکم باعث افزایش دمای هوا و فشار در داخل سیلندر میشه . تراکم مورد استفاده در موتور دیزل بین 12/1 تا 22/1 متغیر هستش. در آخر مقداری سوخت توسط انژکتور به شکل اتمیزل به سیلندر وارد میشه.

  • مرحله تخلیه:

 در مرحله تخلیه سوپاپ ورودی بسته و سوپاپ خروجی باز می باشد.  محصولات احتراق از طریق خروجی به اگزوز و سپس به محیط تخلیه می شوند. اختلاف فشار درون سیلندر، محیط خارج و حرکت پیستون باعث میشه دود به خارج سیلندر پمپاژ بشه. دود خروجی در سیستم اگزوز پالایش شده تا حداقل آلاینده ها وارد محیط زیست شود.

کارکرد موتور دیزل دو زمانه

  • تنفس و تراکم

  در موتور خودرو های دیزلی دو زمانه، سوپاپ هوا در قسمت پایین سوپاپ تخلیه قرار گرفته و عمل باز و بسته شدن سوپاپ هوا توسط پیستون صورت می گیرد. بنابراین به دلیل نبود مانع بر سر راه سوپاپ هوا، هوا به اندازه کافی وارد سیلندر شده و پیستون به بالا حرکت می کند. پیستون با رسیدن به بالای سیلندر جلوی سوپاپ هوا را می گیرد و هوا داخل سیلندر متراکم می شود.

  • انفجار و تخلیه

در مرحله انفجار و تخلیه، با پاشیده شدن سوخت دیزل در داخل سیلندر انفجار صورت می گیرد. نیروی حاصل از این انفجار، پیستون به پایین پرتاب و منجر به باز شدن سوپاپ هوا می شود. هوا با فشار به سیلندر وارد و سوپاپ تخلیه باز شده. گاز های حاصل از انفجار با هوای تازه خارج می شوند و این عمل مجدد تکرار میشه.

سیستم خنک کننده موتور های دیزلی

راندمان سیستم خنک کننده موتور خودرو های دیزلی به این صورت است. دمای موتور باید در هر شرایطی متعادل و به دمای معمولی برسد که باعث عملکرد طبیعی موتور می شود.

این سیستم شامل:

موتور خودرو های دیزلی دو زمانه

سیستم خنک کننده با آب، از یک پمپ برای به جریان درآودن مایع خنک کننده استفاده می کند. با جذب گرما از دیواره سیلندر دمای آب افزایش و از سر سیلندر خارج و به رادیاتور ریخته می شود. حال فن موجود باعث سرد شدن آب شده و این روند به طور مداوم تکرار می شود.

هسته رادیاتور از فلز و آلیاژ نازک ساخته شده و نقش مهمی در دفع گرما دارد. ترموستات به طور خودکار میزان گردش مایع خنک کننده را با موتور و دمای آب تغییر  تا موتور در دمای مناسب کار کند.

محصولات پارس نیکان

گروه صنعتی پارس نیکان یکی از بهترین تولید کننده هوزینگ ترموستات، سنسور میل سوپاپ، واتر پمپ و … می باشد. تمرکز اصلی این شرکت بر روی اصالت کالا، مواد اولیه مرغوب و کیفیت محصولاتی که کاملا تضمینی در مقایسه با محصولات مشابه می باشد. چرا که سفر زمانی مسرت بخش است که با اطمینان از قطعات مرغوب داخل خودرو مسیرمان را به مقصد طی کنیم. برای دسترسی به فروشگاه، کافیست روی متن فروشگاه پارس نیکان یا روی محصولات درج شده در پایین این متن کلیک کنید. 

به این مطلب جذاب چه امتیازی میدین

0 / 5

رتبه صفحه شما:

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *