تصویر مقاله برق و الکترونیک در خودرو و اجزاء آن

تصویر مقاله برق و الکترونیک در خودرو و اجزاء آن


با شرکت در نظر سنجی ما را در بهبود کیفیت یاری نمایید

سیستم الکتریکی خودرو و اجزاء آن تاریخچه قطعات برقی خودرو قطعات برقی خودرو در سال ۱۸۵۹ با اختراع باتری سربی‌ اسیدی توسط گاستون پلانته، فیزیکدان فرانسوی، اولین‌بار باتری قابل شارژ مخصوص ... ادامه مطلب
4.6 1 5 5
0 / 5

Your page rank:

تاریخچه قطعات برقی خودرو

قطعات برقی خودرو در سال ۱۸۵۹ با اختراع باتری سربی‌ اسیدی توسط گاستون پلانته، فیزیکدان فرانسوی، اولین‌بار باتری قابل شارژ مخصوص خودرو تولید شد.

سال‌های ۱۸۹۰-۱۸۹۱ اولین خودرو برقی در آمریکا توسط ویلیام موریسن در شهر «دموین» ایالت آیووا ساخته شد. خودروی موریسن یک واگن شش سرنشینه بود که سرعت آن به ۲۳ کیلومتر در ساعت می رسید.

توماس ادیسون در سال ۱۸۹۹ تلاش مستمر خود را برای تولید یک باتری ذخیره‌ساز مناسب برای خودرو‌ها شروع کرد.

 آوریل ۱۸۸۱ در خیابان‌های پاریس خودروی هیبریدی با باتری قابل شارژ توسط مخترع فرانسوی، گوستاو ترووه، آزمایش شد. او اولین خودرو برقی که روی سه چرخه ی انگلیسی شرکت جیمز استارلی را ساخت. و بدینصورت اولین خودرو برقی با باتری قابل شارژ ساخته شد.

با پیدایش باتری، تغییرات زیادی در طول سالیان متمادی در طراحی و ساخت خودرو شکل گرفت.

 

اهمیت برق خودرو

امروزه برق از اهمیت زیادی در زندگی انسان معاصر برخوردار است. و عنوان قلب تپنده ی اتومبیل محسوب می شود.

زمانی که خودرو شروع به کار میکند نیروی برق موجب شعله ور شدن سوخت در موتور می شود. سیستم گرمایشی و سرمایشی ماشین، دزدگیر، استارت، چراغ راهنما، روشن کردن چراغ خودرو و… توسط برق راه اندازی می گردد. سیستم برق خودرو کمک می‌کند تا سایر قطعات بتوانند به درستی عمل کنند.

کلید دزدگیر خودرو را فشار می دهیم . در این حالت باعث میشود  باتری، فیوزها، چراغ راهنما و سایر قسمت‌های مربوط به آن و عملکرد آنها با سیستم برق آماده فعالیت گردد. از طرفی دیگر وقتی قصد روشن کردن خودرو را دارید، سیستم ایموبلایزر فعال می‌شود تا سوئیچ صحت سنجی شود و با استارت زدن، خودرو روشن شود. اطلاعات سوئیچ به کامیپوتر خودرو ارسال میشود. این اطلاعات توسط مدارهای سیستم الکتریکی خودرو انجام می‌شود. پس از روشن شدن خودرو برق به چراغ‌ها، چراغ‌های هشدار، سیستم صوتی و … می‌رسد.

به عبارتی برق با روشن شدن خودرو سبب راه اندازی همه ی بخش های مربوطه میشه.

اجزاء برق خودرو

سیستم برق‌ خودرو از قطعاتی که در زیر نام بردیم  تشکیل شده است.

اجزای اصلی عبارتند از:

  • تولید کننده برق که توسط دینام و آلترناتور انجام میشود.
  •  ذخیره‌ کننده برق:  باتری است.
  •  توزیع‌کننده برق : توسط سیم‌کشی برق خودرو انجام میشود.
  • کنترل‌کننده برق : دکمه‌ها و کلیدهایی گفته می‌شود که در مسیر توزیع‌کننده برق قرار می‌گیرند.
  •  مصرف‌کننده برق: لوازم برقی موجود در خودرو، مصرف‌کننده برق هستند. چراغ‌های داخل و خارج خوردو، فن، کولر، استارت، شیشه‌ها، رادیو و ضبط ، انژکتور یا کامپیوتر خودرو و… همه از مصرف‌کننده‌های برق هستند.
اجزا برق خودرو

سیستم برق رسانی خودرو

دینام منبع برق خودرو

دینام

 ژنراتوری است که هدف آن توزیع برق لازم به باتری برای تغذیه چراغ ها ، یخ زدایی ، برف پاک کن ها و لوازم جانبی است. دینام مولد نیروی الکتریکی در خودرو است. جزء اصلی سیستم شارژ خودرو محسوب می شود. همه خودروهای دارای موتور احتراق داخلی به جز برخی خودروهای هیبریدی دارای دینام می باشند. هنگامی که موتور در حال کار است ، دینام باتری را شارژ کرده و نیروی الکتریکی اضافی را برای سیستم های الکتریکی خودرو تأمین می کند.

ژنراتور نوعی ژنراتور الکتریکی است که در خودروهای مدرن برای شارژ باتری و تغذیه سیستم الکتریکی هنگام کار موتور استفاده می شود.

دلکو

توزیع کننده یا دلکو یک قطعه موتور است که باعث تامین نمودن برق و شارژ کردن باتری خودرو می شود .

همچنین یکی دیگر از وظایف آن ولتاژ بالا را از سیم پیچ ثانویه کوئل برای هر کدام از شمع های خودرو در مدت زمان مشخصی تامین میکند و باعث می شود در زمان صحیحی جرقه ایجاد شود. که این عمل توسط چکش برق که در ساختار دلکو به کار رفته است انجام می گیرد.

دلکو یا توزیع کننده برق خودرو

کوئل

یکی از اجزای سیستم برقی خودرو کوئل یا سیم پیچ احتراق است. که بر روی شمع قرار دارد و وظیفه ی آن تامین ولتاژ بالا از باتری 12 ولت،  برای ایجاد احتراق در شمع موتور می باشد تا مخلوط سوخت در موتور شعله ور شود.

ساختار کوئل از دو سیم پیچ اولیه و ثانویه ، هسته ی مرکزی و بدنه تشکیل شده است. که بین دو سیم پیچ یک لایه عایق برای جلوگیری از آسیب ناشی از حرارت قرار گرفته و جنس سیم پیچ ها مسی و هسته از فولاد و بدنه ی اصلی از جنس آلومینیوم تشکیل شده است.

کوئل خودرو
باتری تامین ولتاژ سیستم برق خودرو

باتری

باتری اتومبیل یکی از مهم ترین قطعات خودرو است که برق لازم قطعات الکتریکی خودرو را تأمین می کند.

شارژ باتری خودرو زمانی که روشن است ، از طریق برق تولید شده توسط دینام یا آلترناتور، خودرو تامین می شود.

از وظایف باتری میتوان تامین انرژی برق مورد نیاز برای استارت اولیه، فراهم نمودن انرژی الکتریکی در زمانی که نیاز برقی خودرو بیشتر از انرژی تولید شده توسط دینام است. از دیگر کاربردهای باتری میتوان به تامین برق مورد نیاز قطعاتی مانند بالابرهای برقی شیشه خودرو،  روشن نمودن چراغ ها ، سیستم صوتی و غیره اشاره کرد.

 

چند مورد از علت های خرابی باتری خودرو :

  • قرار گرفتن باتری در شرایط دمای بسیار بالا
  • شارژ نشدن طولانی باتری
  • از کار افتادن آلترناتور که وظیفه ی تامین برق خودرو را بر عهده دارد
  • بد رانندگی کردن به صورتی که خودرو در مسیر های کوتاه دائما خاموش و روشن شود

 

شمع از قطعات برقی خودرو

شمع

یکی از قطعات مهم و کوچک موتور خودرو ، شمع است که با ایجاد جرقه در داخل محفظه سرسیلندر موتور، احتراق و نیروی لازم را برای موتور فراهم کند.

به بیانی دیگر وظیفه ی شمع خودرو، به این صورت است. انرژی الکتریکی (ولتاژ) را که از باتری به محفظه احتراق منتقل شده به درون این محفظه، با مشتعل کردن مخلوط سوخت و گاز انرژی گرمایی مورد نیاز خودرو را تامین می کند.

شمع خودرو باید در زمان مشخصی تعویض گردد. از علائم خرابی شمع میتوان به روشن نشدن ماشین ، کاهش شتاب خودرو ،لرزش غیر عادی در خودرو، تغییر اندازه سرشمع یا دوده گرفتن و سیاه شدن شمع می باشد.

وایر شمع

وایر شمع یا سیم های شمع ، که با نام کابل احتراق نیز شناخته می شوند ، بخش مهمی از سیستم احتراق هستند.

در واقع وایر شمع ها که از یک سمت به کوئل و از سمت دیگر به شمع متصل می باشند ، وظیفه ی انتقال جرقه ایجاد شده در سیم پیچ کوئل یا دلکو به شمع را بر عهده دارند. بنابراین شمع بدون حضور وایرها قادر نیست وظیفه ی خودرا انجام دهد.

جنس روکش وایرها برای آن که از رطوبت به دور باشد از پلاستیک ساخته شده است. همچنین یک لایه محافظ نیز به دلیل جلوگیری از اختلال در سایر قسمت ها بر روی سیم ها قرار گرفته است.

وایر شمع پراید زیمنس سیلیکونی

کامپیوتر خودرو یا ECU

ecu در سیستم برقرسانی خودرو

مهم ترین بخش خودرو سیستم برقی خودرو است که بر وضعیت ماشین های انژکتوری در هر لحظه‌ نظارت کرده و عملکرد آن را کنترل می‌کند.

هر ECU برای انجام دادن وظیفه ی خود به تعداد بسیار زیادی سنسور نیاز دارد که در قسمت های مختلف خودرو و موتور نصب شده است. اطلاعاتی را درباره نحوه ی کارکرد اجزای خودرو به ECU می رساند.

این قطعه که با برق کار می کند ، تنظیم میزان مصرف سوخت وزمان پاشش آن در انژکتور خودروها و در کل وظیفه ی ثبت و ضبط همه ی حالات و کارکرد خودرو را هم بر عهده دارد.

برای پیدا کردن ایرادات خودرو نیز از ECU استفاده میشود. که اطلاعات نادرست را از سنسور ها دریافت می کند و راننده با روشن شدن چراغ چک ، متوجه ایراد فنی در خودرو می شود.  این اطلاعات در کامپیوتر ثبت شده و با اتصال کردن یک رایانه به ECU می توان مشکل را پیدا کرد.

مدارهای الکتریکی

ecu در سیستم برقرسانی خودرو

تجهیزات الکترونیکی در خودرو توسط مدارهای الکترونیکی کنترل میگردد. مدار الکترونیکی  شامل مقاومت، خازن، مدارات مجتمع یا همان آی سی ها ، ترانزیستورها و … در کنار هم است تا بتواند وظیفه مورد نظر را انجام دهد. 

آفتامات

یکی از قطعات مهم در سیستم برقی خودرو آفتامات است که بین دینام و باتری قرار می گیرد.

وظیفه ی آفتامات تنظیم کننده مقدار ولتاژ ورودی و خروجی به صورت خودکار در دینام است. و مقدار یکنواختی از ولتاژ را از پایانه های دینام ژنراتور تنظیم می کند. وظیفه ی دیگر آن جلوگیری از بازگشت ولتاژ از باتری به دینام ، برای اینکه باتری در حالتی که موتور خاموش است، تخلیه نشود.

 به این ترتیب ، با تنظیم ولتاژ ،مانع از هرگونه افزایش ناگهانی ولتاژ ، به مقصد ژنراتور می شود و از صدمه دیدن و سوختن دینام و مصرف کننده های برق می شود.

به عبارت ساده تر آفتامات ، شارژ باتری را در حالت پر نگه می دارد و از خالی شدن آن جلوگیری می کند.

از علائم خراب شدن آفتامات دینام، ثابت نبودن ولتاژ خروجی است. که اگر مشکلی در سیستم شارژ وجود داشته باشد ، از طریق لامپ هشدار دهنده به راننده اطلاع می دهد.

همچنین اگر چراغ پشت آمپر روشن نشود و یا چراغ های خودرو کم نور شوند  از دیگر نشانه های خرابی آفتامات است.

آفتامات کنترل ولتاژ

فیوزها

فیوز در سیستم برق خودرو

فیوزها، قطعاتی کوچک در جعبه فیوز خودرو می باشند که دارای رنگ بندی و اهداف متفاوتی هستند. آنها نقش مهمی در سیستم برقی خودرو ایفا میکنند.

فیوزهای خودرو، در جعبه فیوز و معمولا در دسترس راننده و در زیر فرمان قرار گرفته اند.

از وظایف فیوزها میتوان به محافظت از سیم کشی برق خودروها و وسایل نقلیه اشاره کرد. آنها در برابر جریان بیش از حد برق ورودی و اتصال کوتاه محافظت می کنند. در صورت تشخیص جریان زیاد برق، می سوزند و مدار را قطع می کنند. به عبارتی مانع از آسیب رساندن نوسانات برق یه دستگاه های برقی خودرو می شود.

در ساختار فیوز ها نوار فلزی و یک محافظ پلاستیکی به کار رفته است. با عبور جریان بالای برق، نوار فلزی ذوب شده و مدار الکتریکی آن قطع می گردد.

کنترل‌کننده‌ها

 نیاز به کلید و دکمه‌هایی است که با یک فشار برای ما کاری را انجام می دهند. آنها برای کنترل کردن مصرف کننده‌ها و برقراری ارتباط الکتریکی تعبیه شده اند. با این کلید‌ها می‌توان انواع تنظیمات مانند حالت، جهت، سرعت و شدت مصرف برق را کنترل کنند.

کلیدهای کنترل کننده خودرو

کانکتور‌ها

کانکتورهای برق خودرو

برق خودرو برای این که از توزیع کننده به مصرف کننده برسد ، نیاز به قطعه ای است که به آن سوکت یا کانکتور میگویند. 

وظیفه ی سوکت ها در سیستم برقی خودرو متصل کردن همه سیم‌های به کار رفته در اتومبیل به مصرف کننده است.

سوکت ها هم در انتهای سیمی که به مصرف کننده متصل میشوند و هم به انتهای سیم‌هایی که به کنترل کننده هم متصل می‌شوند، قرار دارند.

نشانه های خرابی سیستم های برقی خودرو

خودرو به درستی استارت نمیخورد :

  • موتور برای راه اندازی نیاز به نیروی الکتریکی دارد. که از طریق کلید احتراق ، باتری باید جرقه را از طریق شمع تامین کند که سوخت  موتور خودرو مشتعل گردد. درست کار نکردن موتور و عدم استارت خوردن باتری می تواند به علت خراب شدن و یا خوردگی و کاهش ظرفیت باتری ، دینام ، اشکال در اتصالات برق و بدنه و با اشکالی در ولتاژ کویل ها باشد. این مشکل معمولا زمانی اتفاق می‌افتد که باتری خراب یا تخلیه و دشارژ شده باشد.

    اتصلات سوییچ ،  دنده استارت ، شل شدن یا خراب شدن اتصالات مربوط به استارت ، صفحه اتصال اتوماتیک استارت نیز می توانند علت به وجود آمدن این مشکل باشند.

علائم خرابی استارت نخوردن خودرو

باتری خودرو دچار مشکل شده است:

    • یک باتری تمام شده یا خراب بودن باتری ،باعث بروز مشکل در خودرو می شود. با این حال ، خراب بودن باتری می تواند مربوط به جایی در سیستم الکتریکی خودرو باشد. اگر باتری خودرو دچار مشکل شده باشد ، بدون بررسی سیستم های الکتریکی خودرو ، آن را تعویض نکنید. این خرابی می تواند مربوط به دینام خودرو ، شل بودن تسمه دینام ، سولفاته شدن قطب های باتری ، کم بودن آب باتری ، گرم شدن بیش از حد موتور و… باشد.

علائم خرابی برق خودرو
خرابی فیوزها در خودرو

فیوزهای خودرو مداوم می‌سوزند:

جعبه فیوز خودرو برای جلوگیری از نوسان ولتاژ برقی که از باتری به قسمت های مختلف مصرف کننده برق خودرو فرستاده می شود،طراحی شده است. و در حالتی که جریان برق بیش از انداره و قابل کنترل نباشد ، فیوزها مدارها را می شکنند و از سیستم های الکتریکی در برابر جریان زیاد محافظت می کنند و می سوزند. بنابراین باید تعویض گردند.

اما اگر چند فیوز که بارها و بارها منفجر می شوند ، وجود داشته باشد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

ایجاد اتصالی در مدارها و سیستم های الکتریکی خودرو ، خراب شدن دینام ، جا به جا کردن باتری خودرو ، ضعیف شدن سیم پیچ پمپ بنزین ، توقف جریان برق در سیم های برق رسانی خودرو و استفاده از تجهیزاتی مانند بستن سیستم در خودرو.

چراغ‌های خودرو درست کار نمی‌کنند:

معمولا مشکل خرابی  سیستم برقی ساده مانند سوختن چراغ ها ، فیوزها و یا ایراد از سیم کشی تصور می شود. چراغ اتومبیل یکی از مهمترین مواردی است که سیستم برقی خودرو آن را کنترل می کند. چراغ های راهنما ، چراغ های ترمز و چراغ های جلو چراغ های روشنایی در بیرون و داخل اتومبیل را تامین می کنند. اگر سیستم الکتریکی برق خودرو خراب باشد ، نور چراغ های مختلف کم می شوند و چراغهای کم نور نشان دهنده نقص عملکرد شارژ و ولتاژ پایین سیستم برقی است. علت درست کار نکردن چراغ ها می تواند خرابی کلید روشن کردن چراغ ، خالی بودن باتری ، سیم های شل شده یا تسمه دینام ، سوختن فیوزها ،  سوختن لامپ ها یا چراغ ها ، شکستن کاسه ی چراغ و گرد و غبار گرفتن تلق و غیره باشد.

کارنکردن چراغ های خودرو
بوی سوختن و آتش سوزی برقی در خودرو

احساس بوی سوختگی:

دلایل مختلفی که باعث می شود در هنگام رانندگی بوی سوختگی در ماشین احساس شود می تواند در صورت بروز مشکل در برق‌رسانی خودرو باشد.

معمولا زمانی که برق خودرو به طور ناگهانی قطع و مجدد وصل می شود ، مشکل از دینام و باتری خودرو خواهد بود. شل شدن شلنگ های لاستیکی زیر کاپوت خودرو که به قسمت داغ موتور می چسبد و باعث ایجاد بوی سوختگی می شود. اگر دینام که از تسمه متحرک استفاده می کند قفل شود ، تسمه میچرخد و دستگاه متوقف می شود که باعث ایجاد اصطکاک و ایجاد بوی سوختگی می نماید. اتصال کوتاه در سیستم برقی خودرو ، مثلا وجود پلاستیک در اگزوز خودرو .بوی سوختگی ناشی از اصطکاک در اثر ترمز زیاد در سطح شیب دار.

بالا رفتن درجه آب :

علت وجود این مشکل می تواند مواردی مانند شل شدن تسمه دینام ، کم یا نامناسب بودن آب باتری ، خرابی واترپمپ ، وجود هوا یا مواد زائد در رادیاتور ، خرابی ترموستات ، خرابی واشر و واشر سر سیلندر باشد.

بالارفتن درجه حرارت آب در خودرو
خطای برق خودرو

برق نداشتن پشت آمپر :

یکی از بخش های بسیار مهم خودرو سیستم برقی است چرا که برق خودرو به وسیله ی آن تامین می گردد.

دیگر دلایلی که باعث می شود در برق رسانی خودرو مشکل ایجاد شود ، وجود مشکل در برق رسانی خودرو است. که باعث می شود قسمت های مختلف آن به درستی عمل نکنند.

 مشکلاتی  که به خرابی‌های مربوط به سیستم برق در خودرو با از کار افتادن ناگهانی موتور و بروز مشکل در سیستم می شود: جرقه زنی، روشن شدن چراغ هشدار در کنار صفحه کیلومتر شمار، افت ولتاژ هنگام آمپر کشیدن باتری و همچنین نشتی در اسید باتری از جمله مواردی است که در خودرو می‌توانند نشان از مشکل در سیستم برقی خودرو باشند .

محصولات پارس نیکان

شرکت پارس نیکان با طراحی و تولید انواع قطعات برقی خودرو از جمله وایرشمع، سنسور و …. توانسته است در این زمینه محصولاتی با کیفیت و رقابتی را ارائه نماید.  این کیفیت و ارتقاء آن با مدد نیروی انسانی مجرب و تحصیل کرده و  آزمایشگاه های مجهز این شرکت و انجام  آزمایشات استاندارد و منطبق بر استاندارد ملی صورت گرفته است.

2 دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *